Çocuk hastalıkları polikliniği, yeni doğan bebeklerde ve çocukluk döneminde ortaya çıkan hastalıklara tedavi planı oluşturan ve takibini yapan birimdir. İlke Cerrahi Tıp Merkezi olarak çocuk hastalıkları hekimi Bağcılar şubemizde bebeğinizin doğum sonrası bakımı ve devam eden dönemlerinde oluşabilecek hastalıkların tedavisi konusunda hizmet sunmaktayız. Uygulanan ilk aşılar ve diğer hastalıklarda etkili tedavilerimiz ve yetkin uzman doktor kadromuzla hizmet vermekteyiz.

0 – 18 yaş arasındaki her birey çocuk olarak tanımlanması sebebiyle geniş bir hasta grubunu kapsamaktadır. Bebeklik döneminde çevresel faktörlerinde etkisiyle mikrobik ve enfeksiyona bağlı hastalıklar vardır. Bunların dışında alerjiler ve diğer genetik bozukluklar, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığına dâhil olmaktadır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk Hastalıkları ve Çeşitleri

Çocuk sağlığı alanında, pek çok bozukluk ve hastalık görülmektedir. İlke Cerrahi olarak çocuk hastalıkları hekimi Bağcılar’da öne çıkmaktayız. Alanında uzman çocuk hastalıkları hekimlerimize en sık danışılan bazı hastalıklar şunlardır;

  • Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları: Virüs kaynaklı belirti gösteren bir çeşittir. Çocukluk döneminde en çok yaşanan hastalıklar arasındadır. Alt ve üst olmak üzere iki ayrı solunum yolu enfeksiyonu bulunmaktadır.
  • Ateş ve Soğuk Algınlığı: Nezle olarak da bilinen ve sıkça yaşanan bir hastalıktır. Ateş ölçümü sıklıkla yapılmalı eğer azalmadığı durumlarda çocuk hastalıkları hekimimize başvurunuz. Diğer belirtileri ise hapşırık, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı ve halsizlik sayılabilir.
  • Orta Kulak İltihabı: Hastalığın bebeklerde kulaklarıyla oynaması ve çekmesi gibi hareketlerden anlaşılabilmektedir. Çoğunlukla nezle sonrası yaşanır. Mikropların hapşırma ve benzeri durumlar sonucu kulağa taşınması sonucu iltihap oluşur.
  • İç Kulak İltihabı: Baş dönmesi, denge bozukluğu, kulak çınlaması ve ağrısı en belirleyici özellikleridir.
  • Sinüzit: Yüz ve baş bölgesinde başlayan ağrıyı, burun tıkanması ve akıntı takip eder. Ateş ve en küçük bir kafa hareketinin ağrıyı arttırması da belirgin özellikleri arasındadır. Çocukluk döneminde çokça rastlanan bir rahatsızlıktır.
  • Anjin: Kimi çocukta ayda birden fazla veya bir kez tekrarlayan bademcikleri hedef alan bir hastalık çeşididir. Boğaz ağrısı, ateş ve yutkunmada sıkıntı çekme gibi belirtileri bulunur. Yıllar içinde tekrar edebilir, kronikleşen bir seyir izleyebilir.
  • Farenjit: Virüse bağlı ve bulaşıcı bir çocukluk dönemi hastalığıdır. Boyun bölgesinde şişlik, ateş, burun tıkanması, akıntı ve kulakta kızarıklıklara rastlanabilir. Boğaz yolundan gelen salgı ve kızarıklık da farenjite yol açmaktadır. İleri düzeydeki durumlarında bronşit haline döndüğü bilinmektedir.
  • Bronşit: Gırtlak ve ses tellerinde rastlanan iltihaplanma sonucu gelişen bir hastalıktır. Yüksek ateş görülmez ancak solunum güçlüğü ve ses seviyesinde azalma görülebilir.
  • Zatürre: Üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası belirtileri ve solunum güçlüğünün devam etmesi, alt solunum yolu enfeksiyonu gibi ağır seyreden hastalığa sebep olabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: Bakteri, virüs ve mantar gibi unsurlar idrar yolunda bir tür iltihaplanmaya yol açmaktadır. Bebeklik dönemi ilk yıllarında sıkça rastlanır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Doğuştan Gelen Hastalıklar

Genetik hastalık olarak da bilinen bu tip bozukluklar, hamilelik süreci içerisinde yapılan test ve taramalar sonucunda da belli olmaktadır. Bazı türleri doğum esnasında veya ilerleyen çocukluk sürecinde görülmektedir. Metabolik hastalıklar, doğumsal şekil bozuklukları ve organların işlevlerini yerine getirememe durumlarını kapsayan çeşitleri de bulunur. Büyük bir kısmının tedavisi bilinmemektedir.

Çocuk Hastalıkları Tedavileri ve Koruma Yolları

Orta kulak iltihabına yol açan faktörlerden biri, bebeğin yatay pozisyonda beslenmesidir. Mümkün olduğunca bu hareketten kaçınılmalıdır. Sinüzit tedavisi, doktorunuzun yazdığı ilaç ve antibiyotikleri kapsamaktadır. Bir haftayı geçen tedavilerle sinüzitlerinizin iyileştirilmesi mümkündür.

Farenjit tedavisi ise antibiyotikler ve burun tıkanıklığını açan spreyler ile olmaktadır. Bronşit hastalığının ağır seyrettiği durumlarda kortizon tedavisi ve solunum desteği amaçlı yöntemler uygulanır. Çocuk hastalıklarından korumak veya etkilerini en az seviyede izlemek için dönemsel aşıları yaptırmayı ve düzenli olarak doktor kontrollerinin sağlanması önermekteyiz.

Bebeklik ve çocukluk dönemi aşılarımız, Dünya Sağlık Örgütü onaylı ve Sağlık Bakanlığının protokolüne uygun ilerlemektedir. Tıp Merkezi olarak çocuk hastalıkları hekimi Bağcılar’da çocuk dostu hizmet anlayışımız ve kapsamlı tedavi çeşitlerimizle hastalarımızın yanındayız. Konu hakkında daha fazla bilgi ve sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

telefon ieltisimi
whatsapp iletişimi