
Diyabet olarak da bilinen şeker hastalığı, vücudumuzda bulunan pankreasın ihtiyaç halinden daha fazla veya az miktarda insülin üretmesi sonucu oluşmaktadır. Fazla üretilmesi sonucunda oluşan yüksek kan şekeri, insan vücuduna zarar vermektedir. İlke Cerrahi olarak Bağcılar şeker hastalığı tedavisi açısından geniş kapsamlı testler ve etkili beslenme planlarıyla hastalarımıza yardımcı olmaktayız. Şeker hastalığı teşhis edilemeyip tedavi planı oluşturulmadığı takdirde kişinin hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. İleri seviyede izlendiği noktalarda kişiye geri dönüşü olmayan zararları dokunmaktadır.
Şeker Hastalığı Nedir?
Şeker hastalığı, insanlarda beslenme alışkanlıkları ve diğer genetik sebepler sonucunda olan bir durumdur. Gün içerisinde enerji ihtiyacımızı besinlerin sindirimi esnasında ortaya çıkan glukoz maddesi sayesinde elde etmekteyiz. Bu enerji üretimi sırasında hücre içi depolama, insülin hormonu ile gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak tip 1 ve tip 2 diyabet olarak çeşitli türlere ayrılmaktadır. Yüksek kan şekerini ifade eden hiperglisemi, insülin üretimi fazlalığı veya azlığı sonucunda olmaktadır. İlke Cerrahi Bağcılar şeker hastalığı tedavisi ve kullanılan teknikler kapsamında, bahsedilen insülin dengesini ayarlamayı hedeflemektedir.

Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk, ani sinirlenme ve kilo değişimleri gibi belirtileri yaşayan hastalarımız, İlke Cerrahi Bağcılar şeker hastalığı tedavisi olanaklarının sağladığı avantajlara başvurmaktadır. Diyabetin belirtileri arasında şunları sayabiliriz:
- Doymama hali ve fazla miktardaki öğünler
- Hiperglisemi sonucunda vücutta sıklıkla idrar üretimi
- Beklenmedik kilo kayıpları
- Görme işlevlerinin zayıflaması
- Ayak bölgesinde uyuşukluk
- Vücuttaki yaraların uzun süreler boyunca iyileşmemesi
- Kaşınma ve kuru cilt
- Belirgin bir ağız kokusu
Şeker Hastalığı Türleri
Tip 2 diyabet hastalığı, kişide uzun süre boyunca fark edilmemektedir. Kanda bulunan glikoz oranının fazla olması sıklıkla görülür. Ancak belirtilerinin hissedilmemesi sebebiyle anlaşılmaz. Fazla kilolu olmak, spor ve benzeri aktivitelerden uzak kalmak, tip 2 diyabeti tetiklemektedir. Aynı zamanda stresli ortamlarda bulunmak ve diğer genetik faktörleri de sayabiliriz. Hastanın günlük aktivitelerini etkileyen bir durum olup sıklıkla idrarını giderme ihtiyacı, susama ve halsizlik olarak ortaya çıkar.
Tip 1 şeker hastalığı karbonhidrattan uzak beslenme planı ve ilaç tedavisiyle önlenebilir. Temel sebeplerinden biri vücutta bulunan insülin miktarının az olması sebebiyle oluşur. Kanda bulunan şeker kontrol altında tutulamayarak yüksek değerlerde glikoza rastlayabiliriz. Bu gibi durumlara rastlanırsa gün içerisinde insülin iğnelerinin uygulanması gerekebilir. Tıp merkezi olarak alanında uzman doktorlar tarafından Bağcılar şeker hastalığı alanında kişiye gereken tedaviyi oluşturmaktayız.
Prediyabet ya da gizli şeker olarak da bilinmektedir. Hastanın fizyolojik yapısı gereği, klasik diyabet belirtileri görülmemektedir. Yalnızca hastanın kan değerleri sonucunda şeker hastalığı başlangıcı olduğunu anlayabilmekteyiz. Gestasyonel diyabet ise hamileliğe bağlı gelişmektedir. Pankreas bezlerinin istenenden az miktarda insülin salgılaması ile oluşmaktadır. Hamileliğin bitimi ile sona ermesi beklenmektedir.
Bir diğer şeker hastalığı durumu ise hiperglisemi olarak adlandırılır. Yüksek kan şekeri oluşumuna denmektedir. Sıklıkla idrar ihtiyacının gelmesi en belirgin belirtisidir. Aşırı su tüketimi ihtiyacı da bunu takip eder. Sayılanların dışında, çeşitli hormonlara bağlı değişimlere göre tetiklenen şeker hastalıkları çeşitleri de bulunmaktadır.

Bağcılar Şeker Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
Kronik bir hastalık olduğu bilindiği için kesin çözüme ulaştıran bir tedavisi bulunmamaktadır. Bağcılar şeker hastalığı tedavisi sürecinde uygulanan teknikler ise kanda bulunan şeker oranının düzenleyip istenen seviyede tutmayı hedefler. Tip 1 şeker hastalarının hayat boyunca insülin tedavisini aksatmamaları gerekir. Tedavinin süresi pankreas bezlerinin insülin üretmemeye devam etmesine bağlıdır.
Farklı olarak tip 2 şeker hastalığı yaşayan insanların doktorlarının oluşturdukları beslenme düzeni ile beraber ilaç tedavisi uygulanması gerekebilir. İstisnai durumlarda tedavi planı içerisine insülin enjeksiyonları kullanımı eklenebilir.
Düzenli ve sağlıklı beslenme ve spor aktivitelerini aksatmamak tedavinin diğer temel adımlarıdır. Öğünlerin sonrasında düzenli olarak kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Hastanın günlük hayattaki alışkanlıklarında keskin değişimler yapması gerekebilir. Aynı derecede öneme sahip olan doktor kontrollerini ve tahlillerini aksatmamalıdır. Açlık ve tokluk kan şekeri değerleri düzenli olarak takip edilmelidir. Şeker hastalığı süreci ve tedavi planı ile ilgili daha fazla bilgi ve sorularınız için İlke Cerrahi Tıp Merkezi olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.